Apele Române: Joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, iar pe Dunăre debitul va fi în creștere

Apele Române: Joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, iar pe Dunăre debitul va fi în creștere
Administrația Națională "Apele Române" (ANAR) informează că, joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, fenomentul de "sec" înregistrându-se în mai multe bazine hidrografice, în timp ce debitul pe Dunăre, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere.
Publicat: 20/09/2012, 09:27
Actualizat: 01/02/2019, 13:08

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) informează că, joi, pe râuri debitele vor fi în general staționare, fenomentul de „sec” înregistrându-se în mai multe bazine hidrografice, în timp ce debitul pe Dunăre, în secțiunea Baziaș, va fi în creștere.

Conform datelor emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, situația hidrologică miercuri a fost: pe râuri, debitele au fost în general staționare, exceptând râurile: Vișeu, Iza, Crișul Negru, Crișul Alb, Caraș, Nera și cursurile mijlocii ale Someșului și Timișului unde au fost în ușoară scădere.

Se înregistrează fenomenul de „sec” pe multe râuri mici și pâraie din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Mureș, Moravița, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, Siret (Humor, Ozana, Cracău, Bolătău, Buzău, Putna, Sușița, Bârlad) și Prut.

Debitele se situează la valori cuprinse între 20-60 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20 la sută din normalele lunare) pe: Mara, Valea Rea, unele râuri din bazinul hidrografic: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Cavnic, Lăpuș superior), pe cursul superior al Crasnei, cursul superior și mijlociu al Barcăului, cursul mijlociu și inferior al Crișului Alb și unii afluenți ai săi (Bănești, Sighișoara, Moneasa, Cigher), Crișul Negru și unii afluenți ai săi (Crișul Pietros, Valea Roșie, Holod, Teuz), unii afluenți ai Mureșului (Comlod, Iara, Geoagiu, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Gâlda, Ampoi, Pian, Galbena, Cerna), Cernei (Bela Reca), cursurile inferioare ale Timișului și unii afluenți ai săi (Bistra, Rusca), unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, pe unii afluenți ai Argeșului superior, Rm.Sărat, Trotuș și unii afluenți (Dofteana, Oituz, Cașin), Bârlad, Jijia și Prutului (Miletin, Bahlueț, Elan și Chineja).

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 18-19 septembrie 2012 a fost în creștere, având valoarea de 3000 mc/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). Aval Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia-Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița-Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre până joi, 20 septembrie, ora 6.00, se prezintă astfel: pe râuri, debitele vor fi în general staționare. Sunt posibile creșteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și nord-vestul țării datorită precipitațiilor sub formă de averse prognozate. Se va mentine fenomenul de „sec” pe multe râuri mici și pâraie din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Mureș, Moravița, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, pe unii afluenți ai Siretului (Ozana, Cracău, Bolătău, Agapia, Șușița, Putna, unii afluenți ai Bârladului) și Prut.

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va în creștere (3400 mc/s). Aval Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia-Călărași, staționare la Cernavodă și în scădere pe sectorul Hârșova-Tulcea.

În intervalul 20-25 septembrie 2012, debitele medii zilnice vor fi în general staționare. În prima parte a intervalului, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Banat și Crișana.

Rezerva de apă brută existentă în principalele acumulări, la nivel național are un volum de 2.817 milioane mc, reprezentând aproximativ 68 la sută grad de umplere.

În continuare, operatorii sistemelor centralizate de alimentare cu apă din sursa de suprafață mențin limitarea furnizării apei în unele localități, această limitare nefiind cauzată de scăderea apei la sursa de suprafață, ci de creșterea consumului de apă generat de secetă.

În cazul alimentărilor cu apă din surse subterane, limitările sunt cauzate de nivelul scăzut al pânzei freatice, ceea ce a dus la reducerea programului de furnizare a apei. De asemenea, se aplică restricții la apa de natură tehnologică furnizată anumitor agenți economici.

Administrația Națională „Apele Române” asigură monitorizarea continuă și aplică Prevederile Programelor de Exploatare ale Acumulărilor în vederea asigurării și prezervării resursei de apă de suprafață.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Zodiile care vor primi o nuia de la Moș Nicolae. N-au fost cuminți în ultima...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Horoscop 26 noiembrie 2024: Vești îngrijorătoare pentru nativii Săgetător. Planurile Balanțelor sunt răstălmăcite și puse...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Câți dintre utilizatorii de smartphone-uri ar renunța la sex mai degrabă decât la dispozitivele lor?